STEKLENE OGRAJE

Steklene ograje naredijo poseben učinek lahkotnosti. Kljub svojemu elegantnemu in na trenutke krhkemu izgledu pa so izjemno varne in primerne predvsem za stopniščne prostore in različne terase ter balkone.

Steklo za ograje je kaljeno ali lepljeno in naknadno lahko popeskano z različnimi vzorci ali prelepljeno s samolepilnimi folijami oziroma emajlirano. S posebnimi nosilci različnih izvedb se elementi steklene ograje pričvrstijo na nosilno konstrukcijo, ki je lahko lesena, železna ali narejena iz nerjavečega jekla. Steklena vpenjala - nosilci so različnih oblik in velikosti, ki se ponavadi prilagajajo funkciji in izgledu steklene ograje.

Če je steklena ograja zunanja, se zaradi dobre obstojnosti proti zunanjim vplivom ponavadi uporabljajo prijemala iz nerjavečega jekla, v kolikor pa je steklena ograja namenjena notranji uporabi, lahko uporabimo poleg prijemal iz nerjavečega jekla tudi prijemala iz aluminijeve litine.

Steklene ograje so sestavljene iz nosilne konstrukcije in stekla v obliki polnila. steklo, ki se uporablja pri ograjah je lahko v prozorni ali mat izvedbi praviloma debeline 8-10mm. Za ograje, ki služijo svojemu namenu je pravilno uporabiti kaljeno steklo, ki ima odlične lastnosti in se ne poškoduje. Postavitev polnila in način pritrjevanja le-tega močno vpliva na končni izgled steklene ograje.

Pri steklenih ograjah pa se uporablja tudi varnostno (kaljeno) steklo, ki se ob udarcu razbije na drobce, enako kot avtomobilske šipe. Te so v primerjavi z velikimi kosi, na katere razpade običajno steklo, praktično nenevarne. Da pa bi dosegli čim boljšo varnost in zmanjšali težave ob razbitju varnostnega stekla, se kaljeno steklo uporablja v kombinaciji z lepljenim steklom. Na vsako stran lepljene steklene plošče se namesti kaljeno steklo, ki tudi v primeru razbitja ostane v enem kosu pritrjeno na vrata ali ograjo. Taka stekla se uporabljajo tudi za pohodno steklo.

K steklenim ograjam montiramo tudi distančnike, ki so povezani med steklenimi ograjami ali pa so pritrjeni na podkonstrukcijo, stopniščno steno ali ogrodje.

STEKLARSTVO ASM