POHODNA STEKLA

Pohodna stekla, kot steklena stopnišča, so bila še nedolgo nazaj vizija daljne prihodnosti, vendar so oblikovalci ustvarili čudovita lebdeča steklena stopnišča, ki naredijo brezčasen in čudovit prehod. Vsi vemo, kako lepa so steklena stopnišča po samem izgledu in seveda tudi uporabi. Velikokrat je taka stopnišča mogoče najti v modernih stanovanjskih hišah ali industrijskih kompleksih. Obstaja veliko različnih modelov, iz različnih kombinacij stekla in drugih materialov. Steklo in pohodna stekla tako postanejo edinstvena značilnost same hiše. Sodobna stopnišča so narejena iz kaljenega stekla, ki jih neposredno na steno podpira jekleno ogrodje.Pohodne steklene stopnice, so velikokrat lepljene na stene, na prvi pogled, pa je cel sistem takšnega stopnišča videti precej lomljiv. Veliko ljudi namreč podvomi v samo nosilnost stekla, ki je nevidno ter vrhunsko pritrjeno. Materiali, ki so na voljo nam omogočajo konstrukcije, ki jih doslej še nismo bili deležni. Poseben estetski izgled pa dobijo tudi različna stopnišča narejena iz pohodnega stekla.

Da bi preprečili drsenje na mokrem pohodnemu steklu, so lahko zgornje površine izdelane s sitotiskom (izbira dekorja in barve je prepuščena posamezniku). Sestavljena so iz troslojnega lepljenega stekla, debelina stekla je odvisna od načina uporabe, načina vgradnje, velikosti stekla in pričakovane obremenitve, zato je pri določanju skupne debeline treba izdelati statični izračun. Zaščitno steklo ščiti nosilno pohodno steklo pred poškodbami. Pri pohodnih steklih za zgornjo plast običajno uporabimo kaljeno steklo debeline 6 mm, ki mu sledita 2 ali več slojev stekel debeline 8 ali 10 mm. To je odvisno od predvidenih obremenitev, dimenzije odprtine in načinov vpetja. Prav tako je pohodno steklo sestavljeno z dvema ali več PVB-folijami ter nosilnim pohodnimi stekli, ki je sestavljen iz dveh ali treh steklenih slojev. Z lepljenjem dobimo v prvi vrsti varnostna stekla, ki ob morebitnem razbitju ostanejo skupaj.

Steklo po lepljenju ne preprečuje le poškodb ob morebitnem zlomu, temveč lahko tudi varuje premoženje in ljudi. Močne vizualne učinke dosežemo, kadar pri opremljanju notranjosti zgradb uporabimo pohodno steklo. S pohodnim steklom lahko nadomestimo talne obloge na hodnikih, plesiščih, v nočnih lokalih in drugod. Pri uporabi pohodnih stekel moramo upoštevati, da stekla polagamo le na zelo ravne površine, konstrukcijo pa moramo dimenzionirati tako, da se pod obremenitvijo ne bo upogibala. Stekla polagamo na podložni trak in z njim preprečimo stike med steklom in steklom ter steklom in kovino.

STEKLARSTVO ASM